Tuesday 24 November 2015

MASAK TEMPE


TEKS  :  SUZILA BT SAID

FOTO :  SUZILA BT SAID

#ENTRI  : 8

Baru-baru ni balik kampung rumah mak mertua. Balik sekejap jer tak sempat makan pun. Balik rehat sekejap, kemudian balik semula ke Shah Alam.  Semua sihat walafiat. Alhamdulillah.  Nak balik ke Shah Alam tu mak mertua bagi bekal tempe yang orang kampung buat.  Memang tradisional sangat nampak.  Tempe berbalut dengan daun pisang dan surat khabar lama. 

Sampai Shah Alam lebih kurang pukul 2 pagi.  Esoknya hari bekerja. Masing-masing cepat-cepat masuk kerumah dan rehatkan diri, tidur sekejap.  Esoknya pagi-pagi lagi sibuk menuju ke tempat kerja masing-masing.  Dah petang, balik rumah baru ternampak bungkusan tempe ada dalam kereta lagi.  Tak sempat simpan pagi tadi sesampai ke rumah.  Nasib baik tempe.  Kalau ikan mahunya dah busuk seharian dalam kereta.

Ini pertama kali nak masak tempe.  Seumur hidup memang makan tempe tapi tak pernah makan yang di masak sendiri.  pertama kali buka balutan daun pisang yang membaluti tempe.  Nampak putih macam bercendawan... mula-mula rasa macam alamak tempe ni dah rosak ker.  takut rosak sbb semalaman dalam kereta.  Tapi bila tanya orang yang lebih arif dengan tempe ni.. dia kata memang bentuknya macam tu.  Lega rasa masih selamat tempe ni.

Macam mana pulak nak masak ni.  Masa ni la teringat dengan sambal tempe bagai.  Tapi tak dak resepi, tak tahu nak buat mcmana.  Akhirnya potong kecil dan goreng macam tu jer.  Teringat keropok tempe.  Haha...macam tu lah.  kan senang jer. Tapi memeng orang yang membuat tempe ni pandai agaknya.  Goreng kosong macam tu jer pun sedap.  (Haha.. ayat perasan..gitu..)
Tapi okey lah bagi org yang pertama kali masak tempe. 


                                             tempe goreng dan ikan kering tumpang sekaki.


No comments:

Post a Comment